
על מנת להילחם במחסור המשמעותי בכוח האדם בקרב המורות והמורים, החליטה עיריית תל אביב-יפו על שורת צעדים שמטרתם לשמר את הצוות החינוכי הקיים ולהביא לגיוס צוותים לשנת הלימודים הבאה, בדגש על מחנכות ומחנכים. עלות התכנית: כ-35 מיליון שקלים.
כידוע, מדי שנה בשנים האחרונות מתמודדת מערכת החינוך הארצית עם מחסור במורים שהולך וגובר, ומנהלים מוצאים את עצמם שנה אחר שנה מחפשים אחר פתרונות מאולתרים כדי למלא את החסר.
בתל אביב- יפו מדובר במחסור משמעותי במיוחד; לפי דו"ח מבקר המדינה חסרים בעיר 30% מכוחות ההוראה הנדרשים. מדובר בפער משמעותי לעומת המחסור בישראל כולה, העומד על 8%.
בבתי הספר היסודיים חסרים כיום כ-300 מורים ומורות, בדגש על הוראת שפה וחשבון; ובעל –יסודיים חסרים כ-100 מורים ומורות, בדגש על הוראת מתמטיקה, אנגלית ומדעי המחשב.
בשבועות האחרונים סיירו ראש העירייה רון חולדאי וצוות מינהל החינוך של העירייה בבתי הספר ושמעו מפי המנהלים על חששם מעזיבה של מורים – הן את המקצוע והן את העיר -ועל הקושי שבגיוס צוותים לשנת הלימודים הבאה.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "אין זה סוד שמערכת החינוך בכל ישראל סובלת מחוסר חמור בכוח אדם. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות, כשבראשן תנאיי העבודה והשכר. אולם בתל אביב-יפו מתווספות לסיבות הלאומיות נסיבות מקומיות שרק מחריפות את הבעיה: יוקר הדיור, צפיפות, מספר הולך וגדל של ילדים וכו'. בנוסף למענים שהצענו בעבר, כדוגמת דיור בר השגה למורים, תכנית הסבת האקדמאים להוראה ופתרונות חניה שונים, עתה אנו מוסיפים תקציב ומענים נוספים– בהם תוספת משמעותית של שעות, הכפלת תקציב מימון החניות למורות ולמורים, הטבות לאנשי חינוך בכניסה למוסדות התרבות והאמנות בעיר ועוד. נמשיך לפעול ללא לאות בנושא החשוב הזה, במטרה לעודד את הישארותם של אנשי הוראה איכותיים בעיר ולאפשר להם להקדיש את עצמם למשימת חינוך ילדינו בלב שקט ובתנאים שיקלו על מציאות חייהם".
להלן כלל היוזמות שיובאו לאישור במוסדות העירייה וייכנסו לתוקף באחד בספטמבר 2022:
- תוספת משמעותית של שעות לטובת פיצולי כיתות והתמודדות עם שעות מאתגרות.
- תוספת משמעותית של שעות תקן לבתי הספר העל-יסודיים לטובת מבנה משרה מרווח יותר למורים, זמן לפיתוח מקצועי וללמידה, כחלק ממשרת המורה. שעות התקן הנוספות יאפשרו תגמול הוגן יותר וגיוס נוסף של מורים לטובת הקטנת כיתות.
- הקצאת תקציב משמעותי לטובת שעות נוספות למורי היסודי והחטיבה, להקלה על משרתם ולשיפור שכרם.
- חניות – הכפלת תקציב מימון החניות למורות ולמורים.
- מימון מלא של הקפה והחלב בבתי הספר- כל בית ספר יקבל מהעירייה את הסכום הנדרש עבור כלל צוות בית הספר, כולל הסייעות ואנשי המנהלה.
- הזמנה ליהנות ממוסדות התרבות והאמנות בעיר- כרטיס הטבות אשר יאפשר למורות ולמורים 4 כניסות בשנה בחינם למוזיאונים, התיאטראות והסינמטק העירוניים.
- השלמת תקציב ע"י העירייה לטובת פעילויות גיבוש צוותיים בבתי ספר בהם קיים מחסור בכספי הניהול העצמי למטרה זו, על מנת שכולם יוכלו להתאוורר.
שירלי רימון, מנהלת מינהל החינוך בעיריית תל אביב-יפו: "המשך הזנחת כוחות ההוראה תהפוך את ישראל למדינת עולם שלישי. הפתרון הוא קודם כל כסף, אחר כך הכרה ואיתו גם הערכה ציבורית. גם אם זו טיפה בים, עיריית תל אביב- יפו רואה את טובת הא.נשים כחלק מטובת המערכת, ולכן מדובר במהלך כל כך חשוב".
במקביל כאמור נמשכת תכנית ההסבה לאקדמאים וההרשמה למחזור החמישי של התכנית "להיות מורה בתל אביב-יפו" בעיצומה. התכנית מציעה לאקדמאים קריירה חדשה בתחום החינוך ופועלת בשילוב גופים אקדמיים, עירוניים וממשלתיים: מנהל החינוך של עיריית תל-אביב יפו, מכללת לוינסקי לחינוך, מרכז פסג"ה ומשרד החינוך. הלימודים במכללת לוינסקי נמשכים שנת לימודים אחת (פעמיים בשבוע), ההתנסות בכיתות ובהוראה מתחילה מהיום הראשון ושכר הלימוד מכוסה בשלמותו על-ידי מענקים ומלגות. גם בשנה הראשונה העירייה משלימה את השכר ומעניקה מלגה של 1000 שח בחודש. בוגרי התכנית מלווים פדגוגית ומקצועית באופן אישי בפיתוח הקריירה משלב ההכשרה והשיבוץ, במהלך שנותיהם הראשונות במערכת החינוך ועד לאופק החינוכי בפיתוח המקצועי שלהם.
תוכנית ההסבה מגייסת למערכת כ- 30 מורים בשנה, ו 90% מהם נשארים כמורים במערכת העירונית.
בנוסף, בימים אלה בונה מרכז פסג"ה פלטפורמה אינטרנטית שתהיה מאגר של "מאמני למידה" במגוון תחומים לבתי הספר. המאגר יהיה פתוח בפני המנהלים לגיוס כוח אדם רלבנטי עבורם.