עיריית תל אביב- יפו פתחה את שעריו של הגגון החדש לדרי רחוב שהוקם בשיתוף עמותת לשובע, בשיתוף קרן תל אביב ובתרומת הקרן לידידות. הגגון תוכנן ועוצב על ידי האדריכל יואב מסר. הגגון החדש, הקרוי על שמו של מייסד הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין ז"ל, ייתן מענה לדרי רחוב המכורים, החיים בתל אביב-יפו ויהווה בית מחסה מרווח, בטוח, תיקני, מכובד ומכבד שיספק לדייריו: מיטה, מזון, רחצה, כביסה, לוקר לאחסון חפצים והפנייה לטיפול רפואי.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב- יפו: "עיריית תל אביב-יפו הקימה את הגגון כחלק מתפיסת עולם ברורה שעל פיה כל אדם באשר הוא אדם – יש לו זכויות והוא ראוי להתייחסות ולטיפול. לכן היה לנו חשוב שלא יהיו בגגון רק מיטות להניח עליהן את הראש, אלא גם חללים המיועדים להפגה והעשרה, לצפייה בטלוויזיה, לקריאת ספרים ולפעילות קבוצתית."
הגגון החדש הוקם בתקציב של כ-36 מיליון ₪ ממוקם ברחוב אליזבט ברגר, במקום בו פעל במשך שנים רבות מעון לדרי רחוב. לפני כשלוש שנים החליטה העירייה להרוס את המעון ולהקים במקומו גגון מורחב ומשופר לרווחת השוהים בו. הגגון החדש נבנה על מגרש של 750 מ"ר, כששטח הבניין הוא 1450 מ"ר המתפרסים על פני 3 קומות. המטרה הראשית בתכנון מבנה הגגון הייתה מתן קורת גג לדרי רחוב תוך שמירה על ערך כבוד האדם. לכן, בעת התכנון הייתה שימת דגש על היבטים כמו שמירה על פרטיות הנכנסים אליו והדרים בו, לצד טיפוח האמונה ביכולתם לחזור לחיים נורמטיביים.
בגגון 19 חדרי לינה שיכולים לאכלס 144 דיירים בו זמנית, כולל חדרים נגישים המתאימים לבעלי מוגבלויות, כרגע הגגון מתוכנן לתת מענה לגברים בלבד. לכל 2 חדרים מוצמד חדר מקלחת ושירותים. במבנה מטבח וחדר אוכל המכיל עד 60 סועדים, מרפסות גג למפגשים ופעילות וכן 2 חדרי סדנאות בהם השוהים יכולים לשחק משחקי קופסא או קלפים, לקרוא ספרים או לגלוש באינטרנט וליהנות מנוף ישיר אל הים. עוד בגגון, חצר כניסה, חצר פנימית וחזית ציבורית לכיכר. בנוסף, בגגון תשהה עובדת סוציאלית מטעם העירייה שתוכל להציע ולהפנות את השוהים לטיפול המתאים. השוהים בגגון יכולים להיכנס כל יום החל מהשעה 15:00 בצהרים ולשהות בו עד למחרת היום בשעה 09:00. כל דייר הנכנס מקבל מיטה, מצעים, מגבת ומגירה עם מנעול לשמור את חפציו.
בתל אביב-יפו כ-1100 דרי רחוב המטופלים ביחידה לדרי רחוב של מינהל השירותים החברתיים של העירייה. נוסף אליהם בעיר עוד כ- 90 שוהים ברחובות המתקשים לקבל סיוע או להתמיד בהליך הטיפול. היחידה הוקמה לפני 31 שנים ומטרתה לחלץ דרי ודרות רחוב משהייה ברחוב והעברתם למסלול טיפולי, שיקומי. פעילות היחידה כוללת בין היתר, סיורי שטח יזומים בכל רחבי העיר לאיתור דרי רחוב, ניטור מצבם ומניעה לכדי זליגה למצבי סיכון וסכנה; מתן מחסה- הפנייה להלנה באחד מהגגונים ברחבי העיר: גגון לנשים מכורות נקיות, גגון לדרי רחוב נקיים; הפנייה לגמילה; מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי ומשרד הבינוי והשיכון; טיפול פסיכוסוציאלי מקיף וארוך טווח.
דרוּת רחוב הינה תופעה הקיימת בכל הארץ, אך היקפה ועוצמתה ניכרים בעיר תל-אביב יפו מעצם היותה עיר מטרופולין ומתוקף העובדה שהיא "אבן שואבת" לאוכלוסיות ייחודיות. דר או דרת רחוב הינם אנשים השוהים ולנים בקרנות רחובות, גינות ציבוריות ומבנים נטושים, נעדרים רשת תמיכה משפחתית וחברתית ומצויים, לרוב, בהזנחה פיזית ונפשית .
הגגון החדש, ממוקם במרחק קצר מהיחידה לדרי רחוב, והוא מצטרף לגגוני הלנה נוספים בעיר:
גגון לנשים מכורות נקיות, ברחוב צ"לנוב 18, המכיל עד 25 מטופלות.
גגון לדרי רחוב נקיים, ברחוב יהודי זיס 21, המכיל עד 25 מטופלים.
יעל אקשטיין, נשיאת הקרן לידידות: "אנו בקרן לידידות גאים לסייע בפתיחתו של פרויקט יוצא דופן, שנועד לספק מענה עבור אוכלוסייה שלצערנו הרב היא שקופה. מרגשת במיוחד הבחירה לקרוא לגגון על שמו של אבי ז"ל, מייסד הקרן, שנושא זה היה חשוב עבורו וקרוב לליבו. דרי הרחוב מתמודדים עם אתגרים קיומיים כבדים. דברים כמו ארוחה מזינה, מקלחת חמה, מיטה נוחה וקורת גג אינם מובנים מאליהם לאנשים רבים מדי. הפרויקט המרגש הזה הוא צעד חשוב בכיוון הנכון ואנו שמחים לקחת בו חלק לצד שותפינו החשובים עיריית תל אביב-יפו, עמותת לשובע ואחרים, שמבינים היטב את חשיבות הנושא ופועלים בהתאם".
צילום: עמית גושר