ענף הבניה כולל בתוכו עשרות אלפי בעלי מקצוע שונים כאשר חלקם מתהדרים בתואר של קבלן כזה או אחר. למעשה קבלן רשום בישראל הוא רק מי שרשום בפנקס הקבלנים באופן רשמי – בדרך זו גם יוצרים בידול בין בעלי מקצוע בענף ובין מי שהם באמת קבלני בניה.
יש בעלי מקצוע רבים בענף הבניה וחלקם מוכרים בתור קבלנים שמתמחים בתחום העיסוק שלהם. למעשה לא כולם באמת יכולים להיחשב קבלנים רשומים כיוון שאלו הם רק מי שרשומים בפנקס הקבלנים בישראל. רישום קבלנים בפנקס הקבלנים מאפשר מעקב ופיקוח מסודר על אותו קבלן ובדרך זאת רק מי שעומדים בקריטריונים מוגדרים מראש, יכולים להתהדר בתואר של קבלן רשום בישראל.
מה היתרונות של קבלן רשום?
על פי עו"ד טל בייצר אשר עוסק בהליכי רישום קבלנים, קבלנים רשומים יכולים ליהנות מהיתרונות הבאים:
- אמינות ומקצועיות – לקוחות פוטנציאליים יכולים לבדוק שאכן הקבלן רשום בפנקס הקבלנים, דבר שמעיד על התנהלות תקינה, אמינות ויכולת מקצועית לבצע את העבודה שיידרש לעשות.
- היקף עבודה מורחב – קבלנים רשומים זכאים לבצע עבודות בנאיות בהיקפים כספיים גדולים יותר ממי שאינם קבלנים רשומים. יש 5 סיווגים (ניתן להעלות סיווג אחת ל-12 חודשים) שמאפשרים להגדיל את היקפי העבודה המותרים בחוק בכל פרויקט.
- השתתפות במכרזים – רק קבלן רשום יכול לקחת חלק פעיל במכרזים עירוניים או ציבוריים שונים. אלו לרוב פרויקטים גדולים ורווחיים שמאפשרים לקבלן להגדיל את הפעילות העסקית שלו.
- העסקת פועלים מהשטחים – רק קבלן רשום יכול להגיש בקשה להעסקת עובדים זרים בענף הבניה, לרוב אלו עובדים פלשתינאים ששכרם נמוך יחסית והם בעלי מקצוע מבוקשים בתחום הבנייה.
איך אפשר להיות קבלן רשום?
קבלת תעודת קבלן רשום בישראל יכולה להתקבל רק על ידי בעלי מקצוע אשר עובדים בתחום. כך שעל פי החוק מי שיכולים להיות קבלנים רשומים הם רק אדריכלים, מהנדסים אזרחיים, הנדסאי בניין, מנהלי עבודה בבניה ולאחרונה גם בעלי מקצוע\שיפוצניקים עם 5 שנות ניסיון לפחות.
במידה ועונים לאחד התנאים הללו ניתן לפנות אל רשם הקבלנים בבקשה להירשם בפנקס הקבלנים ולקבל סיווג קבלנים אשר מתרים להיקף הפעילות של הקבלן. לשם כך יש להציג אסמכתאות ותעודות שיעידו על ההכשרה המקצועית של הפונה, לצרף אישורים על ביצוע עבודות בנאיות שונות בענף הרלוונטי אליו (יש קבלן רשום לחשמל, תשתיות, מים וכן הלאה) וגם חשבוניות או תלושי שכר מתאימים כהוכחה לכך. כמו כן יש להציג גיליון נקי מהרשעות פליליות או פשיטת רגל.
לאחר שמגישים את כל אלו באמצעות עורך דין אשר מתמחה בנושא, מוזמנים בד"כ לוועדה מקצועית לראיון קצר כדי לאמת את כל המסמכים שהוגשו. כמו כן ייתכן ובמקרים מסוימים תתקבל תשובה ללא ראיון ובמקרים אחרים בנוסף לראיון יתקיים מבחן מעשי כלשהו להפגנת היכולות המקצועיות של הפונה. כל מקרה לגופו וכדאי לברר זאת מראש.
חשוב לציין כי התהליך איננו קל ופשוט, לכן כדאי לפנות אל משרד עורכי דין אשר מתמחה בנושא לצורך הגשת וניסוח הבקשה מול רשם הקבלנים.