עיריית תל-אביב-יפו פועלת על פי תחזיות מזג-האוויר וכמדי שנה נערכת לקראת החורף ונותנת עדיפות עליונה למניעת הצפות מי גשמים בעונה זו. בשנים האחרונות בוצעו עבודות לשדרוג מערכת הניקוז העירונית על ידי הוספה של קווי ניקוז ונקודות קליטה של מי גשם ופתרונות לניהול נגר . עשרות מיליוני שקלים הושקעו בסדרת פרוייקטים ברחבי העיר לשיפור ופיתוח מערכת התיעול למניעת הצפות כתוצאה ממי גשם, עם דגש מיוחד על יפו ושכונות דרום העיר ומזרחה.
השנה, הורחבה היערכות העירייה מעבר לעבודות השוטפות ובוצעו פרויקטים נקודתיים אשר יקלו את העומס על תשתיות העיר במצבי גשם קיצוניים.
בדומה לשנה שעברה, גם השנה ייתכן שיירדו כמויות בלתי צפויות של משקעים. עם זאת, חשוב לזכור כי לא ניתן למנוע באופן מוחלט את ההצפות במקרים של עוצמת גשם חזקה מאוד בזמן קצר.
ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: “הדיווחים והמראות החוזרים מרחבי העולם מצביעים על כך שגם החורף הקרוב הולך להיות קשה. אנו, כעירייה, פועלים במרץ כדי להיערך באופן המיטבי ביותר לקראתו. השנה הרחבנו את ההיערכות מעבר לעבודות השוטפות וביצענו פעולות משמעותיות אשר יקלו את העומס על תשתיות העיר במצבי גשם קיצוניים. בין היתר, השקענו עשרות מיליוני שקלים בפרויקטים ברחבי העיר לשיפור ופיתוח מערכת התיעול למניעת הצפות כתוצאה ממי גשם, עם דגש מיוחד על יפו ושכונות דרום העיר ומזרחה; ביצענו שיפוץ מוצאי מובלים לים וניקוי מערכת הניקוז העירונית; ניקינו אלפי קולטנים הפזורים ברחבי העיר; והכנו את צוותי העובדים, הביוביות והמשאבות הנותנות מענה במקרי חרום למניעת הצפות. בהזדמנות זו אני קורא גם לציבור לנקוט בצעדי ההיערכות הדרושים ולהכיר את ההנחיות למקרי הצפה או גילוי מפגע, ולהתריע עליהם בפני העירייה”.
היערכות העירייה כוללת:
פרויקטים ייחודיים:
- ביצוע עבודות להקמת מובל ניקוז ברחוב לח”י שמטרתו שיפור ניקוז מי הגשמים במזרח העיר – שלב ב’ הושלם. מדובר על מובל ניקוז באורך 650 מטר ובקוטר פנימי של 2 מטר שהונח בין צומת הרחובות לח”י אצ”ל ועד לתעלת איילון. מובל הניקוז החדש יתווסף למובל הניקוז הקיים ברחוב וביחד הם ישפרו את הניקוז באזור, דבר אשר יגרום להגדלה משמעותית בקליטת מי הנגר (מי גשמים) ופינוי מהיר של הנגר אל תעלת איילון ובכך יסייע במניעת הצפות באזורים הסמוכים. העלות- 45 מיליון ₪.
- ביצוע עבודות מובל ניקוז ברחוב עולי ציון, שמטרתו שיפור של ניקוז מי הגשמים בפלורנטין וביפו– החלה דחיקת הצינורות להקמת המובל. הפרויקט, שתקציבו כ-72 מיליון ₪, נועד לתת מענה עבור אגן ניקוז יפו, שהינו הגדול ביותר בעיר, בגודל של כ-5,000 דונם. הביצוע נעשה באמצעות טכנולוגיית דחיקה ומינהור מתחת לקרקע בכדי למנוע את ההפרעות מעל פני השטח באזור. בנוסף לחיבור למובל הקיים, מתוכננות שוחות ניקוז לאורך תוואי המובל, לאיסוף מי נגר מהרחובות הצדדיים. לקראת קצה המובל לים, תקום תחנת שאיבה למי קיץ שתפקידה להזרים מים שאינם מי גשם אל מערכת הביוב, כאשר רק בתקופת החורף, מי הגשם יזרמו אל הים דרך פתח מוצא מובל הניקוז החדש. בכך נמנע את הגעת המים שאינם גשמים אל חופי הרחצה
- מוצא החרש לתעלת האיילון – העבודות בעיצומן.
- שדרוג מערכת התיעול בשדרות החי”ל, מול בית ספר רוקח.
- מערכת ניקוז חדשה ברחוב ההגנה.
- שימוש בפתרונות חדשניים לניהול נגר כדוגמת ארגזי חלחול במתחם חסן ערפה וברחוב המצפן, ריצוף מחלחל בשבילים המרוצפים ברחוב מילר כהן אניטה.
- רחובות נוספים בהם הסתיימו עבודות שיפור ניקוז: אלתרמן, משה דיין, תוצרת הארץ, וילנא, המרגנית, אברבאנל, פרגיזון, בוסל, תמוז, גר צדק, זרח, התנופה, מדרחוב נווה שאנן ובארט.
- קידום תכנון מאגרי איגום והשהייה של מי גשמים באזורי תורפה למתן מענה בעת אירועי גשם משמעותיים.
- בוצעו פרוייקטים נקודתיים להפרדת מערכות ביוב וניקוז למניעת הצפות באירועי גשם.
במקביל לפרויקטים ייחודיים אלה וכמדי שנה לקראת החורף, השלימה העירייה בחודשים האחרונים מהלך תחזוקה כולל לתשתיות הניקוז העירוניות:
- ניקיון אלפי קולטנים הפזורים ברחבי העיר וכל תעלות הניקוז הפתוחות בעיר ופורקו חסימות הקיץ של מוצאי קווי התיעול לים ונחלים.
- הכנת צוותי העובדים, הביוביות והמשאבות הנותנות מענה במקרי חרום למניעת הצפות.
- חיזוק גידור אתרי בנייה וטיפול במבנים מסוכנים על פי הנחיות אגף רישוי ופיקוח על הבנייה.
- גיזום עצים וענפים נוטים ליפול ואלה הצומחים מתחת לקווי חשמל.
- היערכות לפינוי תושבים והצבת מכולות של ציוד לינה למרכזי ההשהיה והיערכות להגברת עמדות מענה במוקד לתושבים בעת מצב חירום.
- סתימת בורות ומהמורות ותיקון קטעים במדרכות ובכבישים העלולים לשקוע וטיפול במצוקי החוף.
- שיפוץ מוצאי מובלים לים וניקוי מערכת הניקוז העירונית כדי למנוע את זרימת הפסולת המגיעה למערכת אל הים.
- חיתוך שורשים שחדרו למערכת הניקוז.
- פרסום הנחיות לכל הקבלנים בנוגע להכנה הנדרשת לעבודות בחורף.
- פרסום הנחיות לכל מוסדות הציבור להתארגנות לחורף, והבטחת בטיחות המתקנים בחצרות מוסדות חינוך.
- קיום ישיבות תאום עם תאגיד מי אביבים, רשות ניקוז ירקון, נתיבי איילון, איגוד ערים דן לביוב, משטרת ישראל ומכבי האש.
בנוסף, נערכת העירייה לטיפול במפגעים הנובעים ממזג אוויר סוער וקשה וגורמים להצפות שטחים וכבישים בתחום העיר, פגיעה במבנים ובגשרים, קריסת עצים וצמחייה, ניתוק מערכות החשמל ותקלות אחרות שמקצתן אף מצריכות פינוי משפחות מבתיהן.
נציין כי צמצום מתבצע, בין היתר, באמצעות מתמיד של העיר: בעיר תל אביב יפו פועלות 9 תחנות ניטור – 6 תחנות עירוניות ו-3 ששייכות לשירות המטאורולוגי. התחנות מנטרות כל העת את העיר, דבר שמסייע בניטור מידע, איתור אזורים לשיפור, איתור אזורים לשליחת צוותים וכדומה.
כמו כן, בעשרות קווי ניקוז בעיר מוטמנים חיישנים מיוחדים לניטור גובה המים אשר מזהים סכנות להצפה. מיקומי החיישנים נבחרו לפי קווים מרכזיים ולפי נקודות תורפה המועדות להצפות.
העירייה קוראת לציבור להיערך לרוחות חזקות, לאבטח במרפסות ציוד שעלול לעוף ולשים לב במידה ועל הגגות ישנה פסולת או חפצים העלולים לעוף ולגרום לנזקים. מומלץ לחזק גדרות רופפות ולהשתדל שלא להוציא בימי גשם אל מחוץ לחצרות גזם וענפי עצים.
על תושבים ותושבות שמתגוררים בקומות שמתחת לפני הקרקע ובעלי מרתפים לוודא כי האיטום והניקוז של קומות אלה תקינים ופועלים כנדרש. כמו כן, עליהם להצטייד באמצעים שימנעו חדירת מים לקומות שמתחת לפני הקרקע בזמן הצפות.
העיריה פרסמה הנחיות כיצד יש לנהוג בעת הצפה, כולל איסור לירידה לחניונים או לקומות שנמצאות מתחת למפלס הקרקע. מחשש להילכדות, יש אף להימנע משימוש במעליות שנמצאות בחניונים, במפלס הקרקע או מתחתיו.
בכל מקרה של מפגע או בעיה ניתן לפנות למוקד העירוני +106 מכל טלפון נייד או באמצעות האפליקציה למענה וטיפול מהיר.
לקראת ימי החורף מתגברת עיריית תל אביב- יפו את מערך הרווחה ונערכת למתן מענה לדרי הרחוב בימי הגשם הצפויים. ניידת היחידה לטיפול בדרי רחוב פועלת בכוחות מתוגברים ויוצאת בכל שעות היום והלילה לשטח, מצוידת בשתייה חמה ובשמיכות, במטרה לאתר דרי רחוב ולסייע להם.
המידע המלא על הערכות העירייה לחורף באתר העירייה: https://bit.ly/3D7sG2T