אחד הנושאים שתמיד מתעכבים עליהם רבות בכל תהליך גירושין הוא זה של חלוקת רכוש. יש לעניין זה משמעות רבה עבור כל אחד מהצדדים (הבעל או האישה) ולכן הנושא מוביל למאבק שלעתים נמשך זמן ממושך מבלי להגיע להסכמות כלשהן. יש דרכים להתמודד עם חלוקת רכוש בגירושין בדרכים אחרות.
רוב הזוגות שמתגרשים נתקעים לפרק זמן ממושך יחסית בתהליך הגירושין על סוגיית חלוקת הרכוש שלהם. כמובן שאם יש ילדים משותפים אז נושא זה זוכה בדרך כלל ליותר תשומת לב או עניין מצד ההורים אבל לא לכולם יש ילדים כאשר הם מתגרשים ולכן רוב המאבקים הם סביב רכוש מטבע הדברים.
חלוקת רכוש מתייחסת לבית משותף, כספים, כלי רכב, ריהוט, מוצרי חשמל ועוד. כל אלו הם לעתים דרך להרגיז או לנקום בצד השני וכאשר נכנסים לסחרור של מאבק על כל "רכוש" קטן כגדול, התהליך כולו מתארך, מוציאים כספים רבים לשווא (עורכי דין…) ובסוף בד"כ מתחלקים בדיוק כפי שיכלו חודשים ארוכים קודם לכן ללא כל התוספת הרגשית לעניין.
איך אפשר להימנע ממאבק על חלוקת רכוש בגירושין?
רוב מי שמרוויחים בד"כ ממאבקים ארוכים של גירושין הם עורכי הדין. כמה שהוויכוח על כל "כבל מאריך" או "מנורת לילה" יהיו ארוכים יותר ומיותרים יותר, כך התשלום הולך וגדל ומבחינה כלכלית שני בני הזוג מפסידים. חלוקת רכוש בגירושין יכולה להתנהל גם אחרת.
יש שני דרכים שיעזרו לכם להימנע מכך:
- הסכם ממון – ההמלצה לכל זוג לפני נישואין לערוך הסכם ממון. כן, כל זוג ולאו דווקא בני זוג שאחד מהם "חזק" יותר כלכלית באופן משמעותי מהצד השני. הסיבה היא שבמהלך החיים יכולים להיות שינויים במעמד הפיננסי של כל אחד מבני הזוג ולשנות את המשוואה. הצד "החלש" ביום הנישואין אולי יקבל ירושה גדולה בתור "מתנה" ואולי הוא במקצוע שבהמשך יאפשר לו להרוויח הרבה יותר מדי חודש או לזכות בהכנסה גדולה בזוכת "אקזיט" שהחברה בה עבד הצליחה בו.
- גירושין בהסכמה – הדרך הזאת טובה עבור מי שלא ערכו הסכם ממון לפני נישואין אבל כן רוצים להתנהל בצורה חכמה בגירושין שלהם. מי שבוחרים בדרך זאת פונים לשירותי עורך דין משפחה שמראש דוגל בתהליך כזה ואם שני הצדדים בחרו כך בהסכמה, סביר להניח שיגיעו להסכמות על חלוקת רכוש הוגנת ככל שניתן בניהם. אולי יהיו מחלוקות כלאו ואחרות פה ושם אבל על רוב הרכוש תהיה הסכמה די מהירה שתקצר את התהליך כולו.
חלוקת רכוש בגירושין איננה עניין קל ופשוט, אך הסכם ממון מבעוד מועד יכול לעזור בעניין זה באופן משמעותי וגם רצון טוב של שני הצדדים יכול להתאים לשם כך אם אין הסכם כזה.
לסיכום, ההמלצה שלנו היא לפנות להליך גישור גירושין לפני שבוחרים להתחיל בתהליך עצמו. אפשרות אחת היא שהגישור יעזור לכם לבסוף להחליט על שיקום מערכת היחסים והנישואים שלכם. אפשרות אחרת היא שאם למרות זאת תבחרו להתגרש, יש סיכוי טוב יותר שהדבר יהיה תוך כדי תקשורת בריאה ואפשרות של גירושין בהסכמה שישתלמו לשני הצדדים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ערן דוידי – עורך דין גירושין בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי בהליכי גירושין מורכבים. אם אתם מחפשים עורך דין גירושין בחיפה או עורך דין גירושין בקרית אתא – המשרד הוא הכתובת!