
מצוקות או קשיים שאנו עלולים להיקלע אליהם במהלך חיינו, לא תמיד ניתנים לפתרון בקלות או באמצעות סל הכלים שיש לנו. הבעיה משתרשת ונהיית עמוקה יותר, ככל שאנו מנסים לא להתעסק אתה, מדחיקים או מכחישים אותה. מצוקה או קושי לא מטופל, עלול להתבטא בצורות חרדות, דיכאון, התנהגות אובססיבית, עצבות או פחדים שונים. ככל שלא נטפל בה יותר זמן, כך כל הנ"ל ילך ויחמיר. אחת הדרכים להתמודדות עם מצבים כאלו היא באמצעות טיפול רגשי למבוגרים.
זה נכון שבשנתיים האחרונות העולם נמצא בטירוף של מגפת הקורונה, אבל הטרפת האנושית מתרחשת הרבה יותר זמן. לפחות בשני העשורים האחרונים יותר אנשים מאי פעם נמצאים במרוץ העכברים של עבודה, משפחה, התחייבויות כספיות ועוד שלל לחצים וסיטואציות, שיוצרות אצלם מצב רגשי שלילי אשר דורש טיפול מקצועי. בלא מעט מהמקרים הנ"ל, טכניקות טיפוליות רגשיות אשר מבוססות על שיטות מגוונות.
מהו טיפול רגשי למבוגרים?
טיפול רגשי למבוגרים עוסק בנפשו של האדם (וברגשות שלו מן הסתם). הטיפול מתמקד ומעניק מענה למגוון רחב של קשיים ומצוקות שרבים סובלים מהם: דיכאון, חרדות, דימוי עצמי נמוך, תקיעות בחיים, קושי במציאת זוגיות, ריחוק חברתי, התמכרויות, הרס עצמי וכן הלאה.
תהליך הטיפול הרגשי מבוסס על המטרה שמגדיר המטופל (מציאת זוגיות, יציאה מדיכאון, שחרור מהתמכרות וכדומה) והדרך לכך היא באמצעות טכניקה או שיטה שהמטפל מוצא לנכון כמתאימה ביותר לשם כך בהתאם למצב המטופל.
לעיתים קרובות, התהליך דורש היכרות מעמיקה של המטפל עם המטופל באמצעות סדרת מפגשים, באמצעותם צפים דפוסי התנהגות מושרשים במטופל, טראומות עבר, זיהוי גורמים שמובילים למצב הקיים והבנה של דרך מחשבתו ומבנה האישיות של המטופל.
מה הסוגים של טיפול רגשי שקיימים?
יש קשת רחבה של טכניקות טיפול רגשי שקיימות כיום ויש למצוא את המתאימה ביותר על פי מצבו של המטופל, וזיהוי הגורמים למצב או לקושי בו הוא נמצא.
חלק מהמטפלים ישתמשו ביותר מכלי או משיטה אחת בכדי לנסות לזהות את הדרך הנכונה לעזור בהקלת הסימפטומים של המטופל.
טיפול רגשי הוא עולם שלם אשר כולל מספר טכניקות נפוצות, בהן ניתן למצוא:
- טיפול פסיכואנליזה
- טיפול פסיכו דינמי
- טיפול התנהגותי קוגניטיבי
- טיפול באמצעות יצירה (תנועה, אומנות, דרמה)
- טיפול ברפואה המשלימה (דיקור סיני, הילינג, דמיון מודרך)
- טיפול באמצעות בעלי חיים
מתי מומלץ להגיע לטיפול רגשי?
שאלת מיליון הדולר היא מתי לגשת לטיפול רגשי.
בדרך כלל, מדובר בהבנה של המטופל שעליו להגיע לטיפול רגשי כדי לצאת מהמצב בו הוא נימצא ולשפר את החיים שלו. מצד אחד, ההבנה שיש בעיה וכדאי לטפל בה היא שלב חשוב מאוד בתהליך, אך מצד שני, רבים בוחרים להדחיק את המצב, להתעלם ממנו או לנסות ולהתמודד עמו בכוחות עצמם.
תפקידו העיקרי של המטפל הוא ללוות את המטופל בתהליך, לזהות את הנקודה המרכזית שגורמת למצוקה ובהמשך למצוא את הדרך הטובה והמהירה ביותר להתמודד ולצאת מהמצב.
המאמר נכתב על ידי ד"ר שרית פוני בעלת PHD בפסיכולוגיה, M.A בפסיכולוגיה חינוכית-יישומית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, ועובדת סוציאלית. לקבלת פרטים על טיפול אישי, זוגי ומשפחתי בפרדס חנה כרכור ניתן ליצור קשר ב – 072-3726950 או באמצעות אתר האינטרנט.