“בתים מבפנים”- אירוע האדריכלות והארכיטקטורה הגדול בישראל חוזר! במסגרת האירוע נפתחים מידי שנה למשך סופ”ש אחד מאות מבני ציבור ומבנים היסטוריים, בתים ודירות פרטיות ומתקיימים סיורים אדריכליים ברחבי תל אביב-יפו – והכל ללא תשלום.
הפסטיבל, שחוזר לאחר שנתיים של הפסקה בשל משבר הקורונה, הפך כבר מזמן ל”מוסד” עירוני-תרבותי וכולל תכנית עשירה של הרצאות וסיורים עם אינספור הבתים, המבנים, הגינות והסיורים המסקרנים של העיר, שחלקם נפתחים כעת לראשונה לקהל הרחב.
השנה בחרה עיריית תל אביב-יפו להציב במרכז הפסטיבל את הערכים הקהילתיים והאדריכליים של שכונות דרום העיר ויפו, להבליט את הנכסים האדריכליים, התרבותיים והמורשת של תושביהן ובאמצעותם לספר את סיפורן של שכונות אלה. זאת מתוך מטרה לחזק את הזיקה של התושבים לסביבת מגוריהם ולחשוף את השכונות בפני תושבים מאזורים אחרים בעיר והציבור הרחב. כמו כן, יושם זרקור על יפו, אשר השגרה חוזרת לרחובותיה והעירייה ממשיכה לקדם את המסחר והפעילות התיירותית והתרבותית השוקקת שבה.
במסגרת האירוע משתתפים מספר בתים ומבנים שיפתחו לקהל הרחב בפעם הראשונה, ביניהם הבניין ברחוב פין 1 שנבנה במקום בו עמד בעבר מוקד של זנות, סמים ופשע; תיכון ההיי טק והאמנויות ע”ש שמעון פרס בנווה עופר המציג את התפיסה התכנונית החדשנית למוסדות חינוך; בניין חדש בפלורנטין שרוחבו 4.4 מטרים בלבד של בטון חשוף; בית הבאר שנחשף בכניסה לשכונת התקווה בעת העבודות על הרכבת הקלה, ובתי באר עתיק נוסף ברחוב הרצל; סטודיו בשוק היווני ביפו הממוקם בתוך מבנה עותמאני בן 109 שנים; תכנון “דופן כפר שלם”; בית הזכוכית בו קיר עשוי לבני זכוכית המחלק אותו לשניים; סיור “משוק לגינה” בשוק עלייה שנבנה במקום השוק המודרני הראשון של תל אביב; 50 סטודיואים של אמניות ואמנים בנווה שאנן כחלק מ”1000 מטר” יריד אמנות תרבות ויצירה במרחב הציבורי ועוד ועוד. בנוסף, יתקיימו שלל סיורים כדוגמת סיור ב”עיר התחתית החדשה” הנבנית בימים אלה מתחת לאדמה בעת הקמת הרכבת הקלה, פרויקט עצום ועתיר משאבים, שעתיד לשנות את החיים בתל אביב-יפו ובמרכז הארץ בעשור הקרוב.
פסטיבל “בתים מבפנים” נערך בשיתוף עיריית תל-אביב-יפו. תושבי תל-אביב-יפו מחזיקי כרטיס “דיגיתל” יוזמנו ליהנות מסיורים ייחודיים.
מה יהיה לנו השנה בבתים מבפנים 2021?
- ביארות יפו– ביפו ובשכונת סלמה נחשפים בשנים האחרונות ומשוחזרים בתי הבאר שהיו חלק מהמבנים החקלאיים, בריכות באגירה ובמחסנים שנבנו על תוואי הדרך ההיסטורית שחיברה בין השכונות החדשות של ת”א ובין הפרדסים והשכונות החקלאיות – הסכנאות (שכונות הפועלים המצריים הקטנות) של יפו. במרוצת השנים הוסבו הביארות לבתי פאר וכיום חלקם זוכים לשיפוץ מאסיבי ולפתיחה מחדש כמקומות בילוי ותרבות.
- הארמונות של עג’מי – רחוב החרוב 16, 44, ו־48 –סיור מרתק שיחשוף את המבנים המפוארים של עג’מי ויכלול ביקור בבית אלפונס ואלפרד רוק (החרוב 16) שנבנה ע”י משפחה ערבית נוצרית שבבעלותה פרדסים גדולים ביפו. כיום משמש כמועדונית עירונית.
- הבית הסקוטי ובית החולים האנגלי -יפת 52. לאחר שנים בהן היה סגור מאחורי סורג ובריח, סוף סוף נוכל לבקר במתחם המפואר והמסקרן שבו שוכן בית החולים המיסיונרי שהוקם ב-1886. המתחם כולל 3 מבנים: הראשון הינו בית באר בו החלה פעילות בית החולים במחצית המאה ה־19 ואילו שני המבנים האחרים בנויים על פי טיפולוגיה שאפיינה בתי חולים באנגליה. המתחם מוקף חומות ומהווה מעין “גן סגור” המופרד מסביבתו העירונית. בית החולים פעל עד קום המדינה ולאחר מכן שימש כבית ספר עברי לבנות, כאכסניית צליינים של הכנסייה הסקוטית (שנות ה־50), כאולם שמחות (שנות ה־70) וכגלריות לאמנות.בסיור יוצגו המבנים וההתפתחות שחלה בהם בהיבט ההיסטורי והארכיטקטוני.
- בנק אנגלו פלשתינה- יפת 18 – הצצה למבנה המרהיב, מחשובי המבנים ההיסטוריים של יפו ששימש כסניף הראשון של בנק אנגלו פלשתינה. הבנק סייע במימון הקמת 60 המבנים הראשונים של אחוזת בית והפך לימים לבנק לאומי. הוא נבנה בשלהי המאה ה־19 עם היציאה מחומות יפו במקור, כבית מגורים עם חלל מרכזי גדול בסגנון שאפיין בתי אמידים. כשהפך לסניף בנק עוטר בציורי קיר, ברצפות שיש ובפריטי נגרות אומן. עבודות השימור כללו את שיקומה של הקומה העליונה וחזיתותיה, שיחזור המרפסת בחזית ועיטורי האבן ועבודות הנגרות המורכבות שבמבנה.
יריד אמנות 1000 מטר בנווה שאנן-
במסגרת הפסטיבל תחגוג נווה שאנן 100 שנים להיווסדה כאחת השכונות העבריות הראשונות שהוקמו מחוץ ליפו. כחלק מהחגיגות יתקיים ביום הראשון של הפסטיבל, יום חמישי 17 ביוני בשעות 23:00-18:00 יריד ענק של אמנות, תרבות ויצירה במרחב הציבורי –”1000 מטר”– שיכלול תערוכות, מייצגים, מייצבים, הקרנות, אירועי סטודיו פתוח, מכירת עבודות ועוד. בנווה שאנן קיים ריכוז מדהים של עשרות סטודיואים של אמנים ואמניות המתגוררים ועובדים בשכונה ועוסקים במגוון תחומים – ציור, פיסול, הדפסים, רישום, וידאו ארט, צילום, צורפות – ואפילו קליגרפיה יפנית. הסטודיואים יפתחו לקהל הרחב וכן יוצבו במרחב הציבורי 8 עבודות – הקרנות, מייצגים ומייצבים – שיצרו אמני השכונה בתקופת הקורונה, ומתייחסות להגבלת התנועה של אזרחי מדינת ישראל במהלך מגפת הקורונה ל- 1000 מטר.
חדשנות אורבנית – מגורים, בתי ספר ומרכזי אמנות ותרבות בעידן הנוכחי
הצצה למתחמי המגורים החדשים בעיר שמציגים מודלים רב שימושיים של מגורים, מתחמי עבודה, קהילה ואורבניזם.
- פלורנטין -מתחםCOM-UNITY – בבניין שעבר שיפוץ מקיף מיושמת צורת מגורים שיתופית שמאפשרת לדיירים להשכיר בנוסף לדירת מגוריהם חללי עבודה ומציעה תשתיות משותפות נוספות כגון: סלון אירוח, חצר, בר, חדר כושר, חדר יוגה וחדרי טיפולים. קהילה ופרטיות בו זמנית.
- שכונת נווה עופר מציגה את התיכון החדש להיי טק ואומנויות ” ע”ש שמעון פרס ז”ל – השכונה מתגאה במבנה ביה”ס “ראוי לשבח” שתוכנן בהשראת בתי ספר באירופה תוך יישום תפיסה תכנונית חדשנית המבוססת על “ככר עירונית” מרכזית המנקזת אליה את רוב הפעילות, הפורמלית והבלתי פורמלית.
- נווה שאנן מתחדשת ומציגה את הבניין ברחוב פין 1– הבניין שהפך מסקוואט נטוש ומסוכן למתחם דירות ייחודי המנכיח את ההתחדשות העירונית שעוברת נווה שאנן. הרעיון התכנוני של הבניין מאתגר את טיפולוגית המגרש התל אביבי הטיפוסי: במקום בניין שסביבו חצר, הוא מתוכנן הפוך – בניין ובתוכו חצר. זו הפכה למוקד העיצובי שלו ונצבעה באדום בוהק ומעליה מרחפות מרפסות מעוצבות המנוגדות לחיצוניות הריבועית של המבנה ומתגלות רק כאשר נכנסים פנימה.
- רזידנסי ביפו העתיקה – הזדמנות להכיר את פרויקט הרזידנסי החדש שהוקם במבנה עתיק בסמטת מזל תאומים. המבנה עבר שיפוץ נרחב ונוספו בו חדרי לינה וחלל פתוח משותף המשמש כדירת מגורים ל-6 אמנים. מדובר בתוכנית יחידה בישראל, שמספקת מגורים זמניים לאמנים נבחרים ורואה בחוויית המגורים והיצירה המשותפת, תרומה הן לאמנים והן לקהילה הסובבת אותם.
רגע לפני חזרת התיירים לעיר – סיור במלונות החדשים –
- מלון אלמינה ביפו – המלון שוכן בבניין לשימור שנבנה ב־1929 בסגנון עות’מאני ובשנות ה־60 שימש כמועדון ההסתדרות וכלשכת המס. בהמשך שימש כבית מגורים פרטי ובימים אלו נפתח מחדש כמלון בוטיק מודרני בעיצוב עכשווי. את קומת הגג תיכנן המעצב רון ארד.
- מלון אינק ברחוב ברנר 14 – המלון תוכנן כערמת ספרים המונחים זה על גבי זה, כמחווה לספרייה לזכרם של חברי פועלי ציון ששכנה במגרש.
- סלינה נווה צדק – הזדמנות לגלות את השימוש המחודש במבנים הטמפלריים של מתחם נחושתן, ששימשו בעבר בית חרושת ליציקות ברזל.
- מלון אסמבלאז’ (בית שכנובסקי־ צמח) ברחוב אלנבי 48 – בניין בן 100 שנה הנחשב לאחד הבניינים האקלקטיים בעיר, בעל חצר נסתרת בסגנון אירופי. המבנה נמצא על אחת מארבע הכיכרות של רחוב אלנבי ושימש בשנות ה-30 שימש הבניין כמשרדי הקרן הקיימת לישראל.
התחדשות עירונית – הדירות המעוצבות של תל אביב-יפו:
- מראה מראה של על הקיר – אין זה הבית של סינדרלה אלא דירת דופלקס ברחוב בעלי מלאכה המעוצבת במינימליזם ומחופה כמעט כולה במראות, מהקירות דרך חדרי האמבטיה ועד ארונות המטבח.
- 4X4- דמיינו לגור בבניין שרוחבו 4.4 מטרים בלבד כיאה לחלקות המקוריות הצרות של שכונת פלורנטין, הבניין החדש בנוי כולו מבטון חשוף ומתמודד עם אתגרי התכנון למבנים חדשים.
- הבית מהאינסטגרם – מול הים בכיכר קדומים 10 הפך מעצב הפנים מושיקו גלאמין את ביתו לזיקית עיצובית המשתנה תדיר. במבנה בן 500 שנה המאופיין בבנייה מאבן, חלונות מקושתים ותקרות קמורות, מחדש גאלמין אחת לחודש את דירתו כלוח השראה בעיצובי פנים חדשים מלאי השראה המשמשים גם כאתרי צילומים למעצבים צעירים.
- דירת דופלקס במגדל W-prime יציג עיצוב מקורי של שימוש עכשווי ואמיץ בלבני זכוכית. במרכז החלל המתנשא לגובה 6 מטרים, נבנה גשר המחלק את הדירה לשניים וכך נוצרת פרופורציות אנושיות ונקודות מבט מגוונות לחלקיו השונים של הבית. קיר עשוי לבני זכוכית יוצר הפרדה בין המרחב הפרטי למרחב הציבורי ומזכיר את יתרונותיהן של לבני הזכוכית – שכיכבו בבית הזכוכית הפריזאי La Maison de Verre שתכנן האדריכל פייר שארו לפני כמאה שנים – כחומר בנייה קונסנטרוקטיבי, המעביר אור ומייצר השתקפויות דינמיות.
לינק לרשימת האירועים והסיורים המלאה- http://www.batim-il.org/
קרדיט צילום תמונות:
דירת בוטיק_צלמת נויה שילוני סטייליסטית עדי פוגל
הדירה הצבעונית_צילום איתי בנית
מלון סטאי_צלם אסף פינצ’וק
מתחם ליבנה_צלם עמית גושן
צילומים באדיבות גריל אופנהיים אדריכלים_צלמת אלינה יאבטושנקו
שוק העלייה_צילום מיקאלה ברסטו_תכנון תמא_תכנון מרחב אורבני
שטיבל 8_צלם דניאל קסב