
אמש (יום ג'), נערך טקס הענקת פרסי עיריית תל-אביב- יפו לשנת 2022, פרס ביאליק לספרות יפה ולחכמת ישראל, פרס טשרניחובסקי לתרגומי מופת ופרס מנדלי מוכר ספרים לספרות היידיש. הטקס נערך במרכז ענב לתרבות, במעמד ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, ובהשתתפות חבר השופטים, כלות וחתני הפרס.
# פרס ביאליק לספרות יפה הוענק לדרור בורשטיין על ספרו "עולם קטן", ליעל גלוברמן על ספרה "מפת חצי האי", לציפור פרומקין על ספרה "קצה העולם".
# פרס ביאליק לחכמת לישראל : פרס מפעל חיים הוענק לפרופ' זיווה שמיר על מכלול יצירותיה ומחקריה המקוריים, והן בשל תרומתה רבת החשיבות והמקורית ביותר לחקר יצירתו של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק, פרס נוסף הוענק לפרופ' אבי שגיא על ספרו "עם, מולדת וספר".
# פרס טשרניחובסקי לתרגומי מופת הוענק לדנה כספי על תרגום יצירת המופת "הציפורים" ולעמרם פטר על תרגומו מסנסקריט ל "המלך מאוהב: שני מחזות מהודו העתיקה".
# פרס לספרות היידיש הוענק לפרופ' נתן כהן, על תרומתו הייחודית בחקר והפצת תרבות היידיש במסגרות אקדמיות וציבורית.
מדברי ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי בטקס: "כשהחליטה עיריית תל אביב לייסד את פרס ביאליק לפני כמעט 90 שנה, היה המשורר הלאומי עוד בחיים. המעשה הזה לא היה רק מעשה של כבוד אלא גם של דמיון. אנשי העירייה דמיינו עתיד שבו ביאליק כבר אינו בחיים אך אנשי רוח ותרבות ממשיכים ליצור תרבות עברית עשירה ובת קיימא. נדמה שכל הזוכים והזוכות השנה יודעים להשתמש בדמיון האנושי עד לטיפתו האחרונה: כדי להחיות שפה שהולכת ונעלמת, כדי להפוך תרבויות רחוקות לקרובות, כדי לקרב אלינו עולמות שנסתרים מהעין ומהתודעה, כדי להתבונן במערכות יחסים ובשגרת היומיום בעין רעננה באמצעות צירופי מילים מקוריים ומפתיעים. היכולת הזו – להפוך זר למוכר, רחוק לקרוב – היא יכולת מופלאה והיא מעניקה לנו, נמעני הכתיבה והמחקר של הזוכות והזוכים, מקורות השראה ובארות רגש ומחשבה נוספות לשאוב מהן. אנחנו נמשיך ונתמוך ברוח הזו, שמגלמים הזוכים והזוכות, כי בלעדיהם לא נוכל לדמיין עתיד טוב יותר וודאי שלא ליצור כזה."
פרס ביאליק לספרות יפה:
עיריית תל-אביב-יפו מעניקה פרס ע"ש המשורר חיים נחמן ביאליק משנת 1933 מתוך כבוד והוקרה לאביר השירה העברית בדורנו, אשר מיום עלייתו לארץ בחר לגור בתל-אביב ואצל מרוחו על חיי התרבות של העיר. הפרס נועד לעודד את יצירתם של הסופרים והחוקרים העברים החיים במדינת ישראל.
חברי ועדת השופטים: ד"ר לילי רתוק (יו"ר), שולמית אפפל, סמי ברדוגו, שהם סמיט, אלעד זרט החליטו להעניק את פרסי ביאליק לספרות יפה לשנת 2022 לדרור בורשטיין, יעל גלוברמן וציפור פרומקין.
- דרור בורשטיין על ספרו "עולם קטן" – יצירה יוצאת דופן, חוצה גבולות ומַתיכה את המדעי עם הפואטי. במבטו הסקרני, הידעני, המעמיק, ומעל הכול אוהב, מתבונן המחבר בחייהם של יצורים קטנים ובפלא החיים – שלנו-כולנו, היצורים עלי אדמות. כל זה נעשה בלשון פואטית ובהירה, מדויקת ומרגשת.
- יעל גלוברמן על ספרה "מפת חצי האי" – ספר שיריה השלישי משמש המשך ישיר לפואטיקה המשוכללת של גלוברמן. הספר מצליח לגעת בנושאים מגוונים ואישיים כמו אהבה, זִקִנה, בדידות ובושה. בדומה לספריה הקודמים, מתאפיינת הליריקה של גלוברמן בכתיבה מגובשת, הנעה בין המוכר ובין הזר, עם זאת היא אינה נוטשת את התֵמָה האוניברסלית של האדם באשר הוא.
- ציפור פרומקין על ספרה "קצה העולם" – ביצירת הפנטזיה המקורית והרב-גילית "קצה העולם"- נוטלת הכותבת מלוא חופנים קרתנות ישראלית ובאמצעות לשון להטוטנית, תנופה רעיונית, דמְיון שוצף וחמלה וגם סקרנות ומלנכוליה. היא הופכת את הסיפור ליצירה קושרת קצוות.
פרס ביאליק לחכמת ישראל:
חברי ועדת השופטים: פרופ' דב שוורץ (יו"ר), פרופ' חביבה פדיה, ד"ר ביטי רואי, ד"ר יואל רפל, פרופ' נילי שופק
החליטו להעניק את פרס ביאליק לחכמת לישראל לשנת 2022
- פרס מפעל חיים לפרופ' זיוה שמיר – על מכלול יצירותיה ומחקריה המקוריים, המגלים פנים בלתי מוכרות ביצירה הספרותית העברית בכלל, והן בשל תרומתה רבת החשיבות והמקורית ביותר לחקר יצירתו של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק.
- פרופ' אבי שגיא על ספרו "עם, מולדת וספר" – יצירת מחקר רבת היקף ועומק, העוסקת בטקסטואליזציה של העם היהודי. הספר הזה מַציע עיונים בתהליכים, שעברה ההגות היהודית, שבהם היא הֵמירה את הקיום הקונקרטי בטקסטים המקודשים. הספר חושף את התשתית המהפכנית של המחשבה הציונית, שביקשה להשיב את העם מן הטקסט אל המציאות יָתֵר על כן, ב"עם, מולדת וספר" הוא לא רק ניתח באזמל דק את יסודות החשיבה אלא גם הציג תובנות חדשניות.
פרס טשרניחובסקי לתרגומי מופת:
עיריית תל-אביב-יפו מעניקה פרס ע"ש המשורר שאול טשרניחובסקי משנת 1942 כהוקרה לאחד מאבות השירה העברית החדשה, אשר נוסף על יצירתו המקורית המפוארת, גאל מלשונות לועזיות והכניס לספרותינו מבחר שירת המופת העולמית. הפרס נועד לכבד ולעודד את המתרגמים לעברית.
חברי ועדת השופטים: פרופ' ניצה בן ארי (יו"ר), ד"ר דנה אולמרט וגיל הראבן החליטה להעניק את פרס טשרניחובסקי לשנת 2022 לדנה כספי ולעמרם פטר.
- דנה כספי – על תרגום יצירת המופת "הציפורים" (מאת טאריי וסוס) ועל כלל תרגומיה החיים והרגישים משפות סקנדינביות.
- עמרם פטר – על תרגומו מסנסקריט ל "המלך מאוהב: שני מחזות מהודו העתיקה" (קאלידאסה), ועל תרומתו רבת הערך להנגשת התרבות ההודית העתיקה.
פרס לספרות היידיש:
עיריית תל-אביב-יפו מעניקה פרס ע"ש מנדלי מוכר ספרים (שלום יעקב אברמוביץ'), מחשובי סופרי היידיש והעברית בעת החדשה משנת 1976. הפרס נועד להביע הוקרה והערכה ליצירתו הספרותית של מנדלי מוכר ספרים ולעודד את היצירה ביידיש ואת המחקר על היצירה התרבותית ביידיש.
חברי ועדת השופטים: פרופ' אברהם נוברשטרן (יו"ר), פרופ' אבנר הולצמן, והגב' טובה רשטיק – דוידזון החליטו להעניק את פרס לספרות היידיש לשנת 2022 על שם מנדלי מוכר ספרים לפרופ' נתן כהן.
- פרופ' נתן כהן – על תרומתו הייחודית בחקר תרבות היידיש במזרח אירופה לפני השואה ובמהלכה, תרומה שבאה לידי ביטוי מרוכז בספריו: "ספר, סופר ועיתון: מרכז התרבות היהודית בוורשה 1918 – 1942 " (2003), "יידיש בסימן קריאה: מלשון דיבור לשפת תרבות" (2020), וכמו כן, על פעילותו המתמשכת להפצת תרבות היידיש הן במסגרות אקדמיות והן במסגרות ציבוריות מגוונות.
כל נימוקי השופטים מופיעים במלואם בחוברת הפרס.
הפרסים בסך 18,000 ₪ הוענקו לכל אחת ואחד מהזוכות והזוכים.
קרדיט צילום: כפיר סיוון